Recepty(různé)
Zapecene Bolognese
(od Helliss@email.cz)
250g mletého
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 plech. pasírovaných rajčat
4 lžíce kečupu
1 šlehačka
1 lžíce hl. mouky
eidam,sůl,pepř,majoránka,podravka,vřetýnka nebo jiné těstoviny tak 3/4 sáčku.
Těstoviny uvaříme.Na oleji zpěníme cibulku a přidáme maso,osolíme,opepříme,okořeníme,až je maso opečené přidáme česnek a majoránku,chvilku restujeme,pak zalijeme rajčaty s kečupem a lžící mouky.Necháme vychladit, přilijeme šlahačku,přisypeme těstoviny,dáme do pekáčku a zasypeme sýrem dle libosti,pečeme cca 25 minut.
Pikantní kuřecí prsíčka s jablky
suroviny:4 ks kuřecích prsíček
sůl
zeleninové koření
podle chuti tabasco nebo chilli
2 lžíce medu
6 lžic olivového oleje
1 velká lžíce škrobu
6 jablek
br. Škrob
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a přidáme olej, med, škrob a koření.
Promícháme a necháme odležet 24 hodin. Na pánvi rozpálíme olej a směs za stálého
Míchání opékáme.Když je maso na půl hotové přidáme okrájená jablka a dorestujeme.
Jako přílohu podáváme s tmavou rýži naturel
Kotlety s vejci:
suroviny:4 ks kotlety
150 g nivy
8 vajec
cibule
100 g žampionů
1 paprika
hladká mouka
sůl, pepř
olej na pečení
pažitka nebo petržel
postup:
Kotletu naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na pánvi.
Vyskládáme na vymaštěný plech. Z osmi vajíček uděláme řídkou smaženici, do které přidáme žampiony,
papriku, zelenou petržel. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme na oleji zesklovatět. Smaženici
navršíme na maso, přidáme cibuli a nahoru nastrouháme nivu a zapékáme.
Podáváme s hranolky nebo opékanými brambory.
Italské kuře
suroviny:4 ks. kuřecích stehen
5 rajčat
1 velká cibule
10 brambor
2 papriky
oregáno,
bazalka
sůl b.pepř
olivový olej
200 g. tvrdý sýr
postup:
Na plech dáme olivový olej, nakrájíme rajčata a brambory na čtvrtky, cibule na kolečka a papriku na plátky.
Vše okořeníme oregánem, bazalkou, solí a pepřem, přidáme okořeněná k. stehna a v troubě pečeme do měkka.
Na závěr posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct.
Kuře v cibulovém hrnci
suroviny:4 ks. kuřecích stehen
koření na pečené kuře (směs koupená), sůl
olej
malé cibulky
2 ks mrkve
máslo
tymián
bobkový list
vývar na podlití
250 g. Kysané smetany
příloha brambory s máslem
postup:
Kuře okořeníme, do hrnce dáme olej + 3 lžíce másla, mrkev nakrájíme na kolečka,
cibuli na čtvrtky a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme kuřecí stehna opepříme a osolíme,
posypeme tymiánem a bobkovým listem, podlijeme vývarem a dusíme maso do měkka pod pokličkou cca 30 min.
Přimícháme kysanou smetanu a prohřejeme. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme.
Žemlovka s jablky
suroviny:500 ml.mlék
500 g.veky
300 g.tvarohu
cukr
2 ks.vejce
15 g rozinek
50 g vlašské ořechy
300 g jablk
skořice mletá
máslo
postup:Nakrájenou veku namáčíme do mléka a vkládáme do máslem vymazané zapékací misky.
Smícháme tvaroh žloutky, cukr, mléko a potřeme spodní vrstvu veky potom přidáme
nastrouhaná jablka s cukrem skořicí,
rozinkami a ořechy a zakryjeme druhou častí tvarohu a poklademe zase vekou v mléce.
Lívance s jablky
suroviny:2 vejce
300 ml.mléka
sůl
25 g. droždí
200 g.hladké mouky
4 ks.jablka
skořice mletá
100 g.mandlové plátky
moučkový cukr
citrónová kůra
postup:Z droždí, trochy cukru, hl. moky a mléka připravíme řídké těstíčko-kvásek, který necháme na teple vykynout.
Smícháme zbylé mléko, mouku, vejce a přidáme vykynutý kvásek. Těsto řádně vymícháme a necháme vykynout,
potom do něj v mícháme nahrubo nastrouháme 2 jablka, přidáme skořice, mandle a citrónovou kůru.
Smažíme lívanečky, které teplé obalujeme v moučkovém cukru se skořicí.
Lívance zdobíme vykrájenými a povařenými jablky v karamelu a víně.
Z bílků ušleháme tuhý sníh do kterého v mícháme moučkový cukr a potřeme vršek a dáme zapéct.
Lososový špíz
suroviny:500 g.lososa
150 g.anglické slaniny
100 g.jarní cibulky
100 g.koktejlových rajčat
barevný pepř
sůl
olej
citrónová šťáva
postup:Naporcovaného lososa obalovaného v anglické slanině napichujeme střídavě s jarní cibulkou a rajčaty
na jehlu osolíme opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Špízy opečeme na oleji.
Jako přílohu podáváme štouchané brambory s kysanou smetanou a cibulovou natí.
Květák po římsku
suroviny: 1 květák
olej
3-4 str. česnek
100 g. rajčatový protlak
200 g. strouhaný sýr
voda
b. pepř
sůl
postup:Na oleji osmažíme utřený česnek v mícháme rajčatový protlak, přidáme květák osolíme opepříme.
Mírně podlijeme a dusíme do změknutí. Vše po změknutí hustě posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby,
podáváme s vařenými brambory
Banánový chléb s medem
3 šálky mouky
2 šálky rozmačkaných zralých banánů
1 šálek medu
125 g rozpuštěného másla
3 ušlehaná vejce
1⁄2 šálku rozinek
1 lžička skořice
1⁄4 lžičky muškátového květu
1 lžička strouhané citrónové nebo pomerančové kůry
2 vrchovaté lžíce prášku do pečiva
sůl
Všechny suroviny důkladně zpracujeme ve velké míse. Naplníme do dvou vymazaných
forem a pečeme hodinu při 350°C. Chleba podáváme horký nebo vychladlý.
Muffins
Připravíme kvásek z:
3⁄4 šálku (šálek je 200 ml) vlažné vody
40 g kvasnic
1 lžíce cukru
2 lžíce celozrnné mouky
smícháme a necháme kynout asi 5 minut.
Do mísy dáme :
4 šálky celozrnné pšeničné mouky
2 šálky polohrubé mouky
1 lžičku soli
3 lžíce medu
1⁄2 šálku oleje
1 lžíci vanilkového aroma
100 g nasekaných oříšků,
rozinky, sušené ovoce, (meruňky, ananas atd.)
250 – 300 ml vody
přidáme kvásek, zaděláme tužší těsto, necháme nakynout. Uděláme malé bochánky,
které klademe na vymaštěný plech.
Necháme kynout 5 – 10 minut a pečeme v předehřáté troubě při 1800 C do růžova.
Kachna na medu
1 kachna, sójová omáčka, sůl, med
Smícháme sójovou omáčku, med a sůl. Kachnu očistíme a zevnitř i zvenku potřeme připravenou směsí.
Vložíme ji do rozehřáté trouby, čímž se vytvoří
zlatavá kůrčička, protože medová směs zkaramelizuje.
Kachna má skvělou slano-sladko-pikantní chuť. Jako příloha se hodí kromě dušené rýže i bramborové
krokety.
Kuřecí křidélka na medu
8 -12 kuřecích křidélek
2 lžíce medu
1 lžíce octa
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce bílého vína
2 lžičky cukru
1⁄2 lžičky mletého zázvoru
5 lžic vývaru z kostky masoxu
1 strouček česneku
sůl
olej
Med rozšleháme se sójovou omáčkou, octem, vínem, cukrem, zázvorem, vývarem
a česnekem utřeným se solí. Směsí potřeme křidélka a v chladu je asi 3 hodiny, ale nejlépe přes noc, marinujeme.
Osolíme je, naklademe na pekáč vytřený olejem a vložíme do vyhřáté trouby. Po chvíli je obrátíme,
podlijeme nepatrně vodou nebo vývarem a pečeme do změknutí a zčervenání. Křupavá křidélka podáváme se žampionovými bramborami.