Recepty pro kojence a děti
od 16 měsíce
ananasové kuře-dva plátky kuřecich prsou,200g mouky,minimum soli,2 plátky ananasu,
olej na vymaštění plechu-maso omyt,osolit a obalit v mouce položit na plech,
nechat péct v troubě pet minut před dopečením položit
na maso ananas,k tomu jako přílohu mužeme dát rýži,brambor,bramborovou kaši
od 6 měsíce
bramborová kaše se zeleninou-1 brambor,špetka drceneho kminu
3polevkove lžice mateřského nebo koj.mléka,
lžička oleje,kousek mrkve,kousekcukety,kousek brokolice,-brambor uvařit s kmínem potom
rozmačkat a rozmíchat s mlékem na kaši,zeleninu nakrájet na malé kousky a uvařit v páře,
zeleninu pokapat rostlinným olejem a podávat s kaší.
Od 6 měsíce
polévka s kminem- 1 kedlub,1 brambor,250ml vody petrželová nat,drcený kmin,lžička oleje-kedlub a bramboru oloupat
nakrájet na kousky a uvařit spolu s kminem ve vodě do hotové polévky nasekat petrželku a lžičku oleje kedlub a brambor rozmačkat
Od 8 měsíce
hrašková polévka- 4 polévkové lžíce hrášku,1 mrkev,1 petržel,250 ml vody,1 polevková lžice krupice,petržel,
lžička oleje-mrkev a petržel očistit,umýt,na hrubo nastrouhat,hrášek umýt a uvařit spolu s mrkví,když zelenina
změkne,přidat k ni krupici a míchat a nechat přejít varem,do hotové polévky přidat lžičku oleje,
ptrželku a zeleninu rozmačkat vidličkou
od 8 měsíce
rizoto-50 g rýže,polévková lžíce uvařeného hrášku,1 mrkev, 2 lžíce na drobno nakrájeného masa,lžička oleje-rýži propláchnout,
dát na dno hrnce dvojnásobný množství vařící vody a pod pokličkou vařit dokud se voda neodpaří,rýže by měla být kašovitá,,
mrkev pokrájet na malé kousky a uvařit v páře uvařenou rýži smíchat s mrkví hráškem a kuřecím masem,přidat lžičku oleje
rýžová kaše s jablky
Uvařenou rýži smícháme s jemně nasekanými jablky,posypeme
rozinkami a zalijeme připravenou mléčnou kaši.Např:řyžovou hami atd
zeleninová polévka
Nastrouháme mrkev,celer,petržel a přidáme nasekanou petrželku,
zalijeme vodou a dáme vařit.Za varu přidáme těstoviny nebo rýži.
Kuře se zeleninou
Uvaříme 2 brambory,1 mrkev,1 růžička květaku,kousek kuřecího masa.
Přidáme rýži a dobře rozmixujeme.
Těstoviny se zeleninou
Uvaříme v nesolené vodě bezvaječné těstoviny.Uvařené promícháme s
nadrobno nakrájenou dušenou mrkví nebo brokolicí.Přidáme lžičku oleje.
Brokolice s rýži
Předvaříme do poloměkka 3 lžíce rýže,přidáme 5 koleček očištěné mrkve
a 1 růžičku brokolice.Vše uvaříme a při mixovaní přidáme půl lžičky rostliného oleje.
Kuřecí maso s bramborem
Kuřecí prsíčka vaříme v kojenecké vodě do měkka spolu s jedním větším oloupaným
bramborem.Uvařené rozmixujeme s půl lžičkou oleje.
Dětská ovocná přesnidávka
Suroviny:1kg jablek,500g cukru,1 lžice citronové štávy,několik meruněk,broskví
nebo jahod.
postup:Jablka oloupeme a pokrajíme na kousky.Merunky nebo broskve vypeckujeme a
jemně nakrajíme.Jahody důkladně omyjeme a nakrajíme na plátky.Ovoce dáme do kastrolu
podlijeme trochou vody a povaříme.Asi po 15 minutách varu přidáme cukr(mužeme připravit
i bez cukru a sladit až při podávání),dobře promícháme a vaříme ještě dalších 10 minut.
Přiměřeně hustou přesnidávku dochutíme citronovou štavou,promícháme a vařicí nalijeme do
malých skleniček.Hned zavíčkujeme,obratíme,aby se víčko vysterilovalo a po ochlazení
uklidíme do chladné,temné místnosti.
Květaková polévka
Potřebujeme:Květák,olej,žloutek
Několik omytých květakových růžiček uvaříme doměkka,přidáme lžičku oleje rozmíchanou se
žloutkem a necháme projít varem.
Květaková s ovesnými vločkami
Potřebujeme:Květák,hrst ovesných vloček,olej,petrželku nebo pažitku
Růžičky květáku uvaříme a vyjmeme.Do vývaru přidáme ovesné vločky,které jsme předem namočili
a uvaříme je hodně do měkka.Potom je propasírujeme anebo spolu s květákem rozmixujeme,
přidáme lžičku oleje a nasekanou petrželku nebo pažitku.
Zadělávané kuře s květákem
Potřebujeme:Porce kuřete,květák,máslo,hladkou mouku,trochu citronové štávy,petrželku,
trošku soli
Maso opečeme na másle,osolíme,podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.Maso vyjmeme a
zbylou štavu zahustíme moukou,zředíme vodou a chvilku povaříme.Ochutíme citronovou štavou
a přidáme najemno nasekanou petrželku.Květák uvaříme v osolené vodě,potom rozebereme
na růžičky a přidáme do omačky.Jako příloha se hodí rýže,nudle nebo brambory.
Hovězí s rajskou omáčkou
Potřebujeme:Libové hovězí nejlépe přední krátké,trochu másla a mouky a asi 4 rajčata
Uděláme světlou jíšku z másla a mouky,přidáme vývar s masa a oloupaná nakrájená rajčata.
Asi 20 minut povaříme,propasírujeme a omáčku nalijeme na pokrájené hovězí maso.Jako jako
přílohu můžeme podávat těstoviny,rýži později i knedlík.
Rychlá mrkvová polévka
Do hrnce dám nasucho opražit 4 lžíce ovesných vloček a pár zrnek kmínu(může být i drcený).promíchávám dokud to nezačne vonět.Pak přileju litr a půl vody a přidám na strouhanou velkou mrkev,může být i nahrubo strouhaná,a jednu strouhanou bramboru(nemusí být).Vařím deset až patnáct minut.Dobré zalít vodou z konvice,aby to bylo rychleji.od jednoho roku i přisolit a ješte později dávat třeba i nějakou tu solčanku,nebo Vitana natur zeleninový.Po odstavení dám lžíci másla a petželovou nať... (od 8.měsíce+ se solí od 12.měsíců)
Rohlíková polévka
Na třech lžících oleje osmahnu malou cibulku dozlatova.Přidám nakrájenou zeleninu na kostičky,nejlíp mrkev,petržel a ostatní je na vás.Zaleju teplou vodou a přidám dva na kostičky pokrájené staré rohlíky(ne úplně tvrdé).Přisolím připepřím,přidám trochu polévkových bylinek,nebo dětské vegety a vařím dokud není měkká zelenina a rohlíky zcela rozvařené na takové cucky.po odstavení přidám mrkvovou nebo petrželovou nať... (od 10.měsíce BEZ SOLI,jen s polévkovými bylinami,jinak od 12 měsíců)